Otroligt men sant

Tyska Wacken Brauerie har satt trademark (varumärkesskyddat) flera gudanamn/händelser/figurer ur den nordiska mytologin i EUIPO (Europas patent och registreringsverk) och kräver nu att vi måste ändra ölnamn på dom sorter som kolliderar med deras ”trademarks”.

De ölsorter det handlar om är Balder, Ragnarök, Freja, Hugin & Munin samt folkölen Hugin 3,5.
Vi startade vårt bryggeri i januari 2015 med temat nordisk mytologi. Wacken startade 2017. Balder släpptes på systembolaget september 2015, Freja och Ragnarök i mars 2016. I juni 2016 varumärkesskyddade Wacken dessa namn. För oss verkar det som att de har lagt beslag på hela konceptet.
Tänk vad man kan göra när man har pengar i ryggen.

I vår enfald trodde vi inte att historisk/religiösa personer inte gick att varumärkesskydda och dessutom inte möjligt att ett tyskt företag skulle kunna lägga beslag på den nordiska mytologin.
Kostnaden för överklagan är 720 €/namn. Att skydda ett namn i Europa kostar ca 8 000 SEK/st. Och vi har inte en chans, EUIPO gäller.

För att undvika en stämning från det tyska bryggeriet har vi beslutat att byta namn, under protest. Detta kommer att ske succesivt men borde vara klart i september.

(Uppdatering)
Då vi har fått ett otroligt stöd från andra bryggerier både i (Sverige och Danmark) med samma problem har vi beslutat att samla våra gemensamma krafter för att starta en kamp för att få det tyska bryggeriet att inse att namn som är kopplade till den Nordiska historien/mytoligin/religionen inte får ses som en enskild egendom.

Detta är ett gemensamt arv vi i Norden delar med våra brödrafolk och att bevara vårt gemensamma arv i Norden ser vi som viktigt.

Om denna kamp i slutlängden kommer leda till en stämning från det Tyska bryggeriet vet vi inte, men det får tiden utvisa…

Kommentarer inaktiverade.